Kunta-alalle työehtosopimusNäytä alasivut

Kunta-alalle työehtosopimus

28.5.2020

Kiky-tunnit poistuvat, palkankorotukset yleisen linjan mukaisia. JUKO pystyi varmistamaan sote-sopimukseen vaativan asiantuntijatyön ja esimiesten aseman koko JUKOlaisen moniammatillisen sote-ketjun edellyttämässä laajuudessa.

Kaikki sopimusosapuolet ovat hyväksyneet kunta-alan uuden pääsopimuksen ja yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) ajalle 1.4.2020–28.2.2022.

Työterveyshoitajaliitolle tärkeä neuvottelutavoite saavutettiin, kun ns. sote-sopimukseen pystyttiin varmistamaan vaativan asiantuntijatyön ja esimiesten asema sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vajaan kahden vuoden mittaisen sopimuksen palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia, kuten vappuna kaatuneessa valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksessä. Tänä vuonna palkat nousevat elokuussa 26 euroa, kuitenkin vähintään 1,22 prosenttia. Ensi vuoden huhtikuussa maksuun tulee paikallisesti kohdennettava erä 0,8 prosenttia ja prosentin yleiskorotus.

Kiky-tunnit poistuvat 31. elokuuta eli kuukautta aiemmin kuin sovittelijan esityksessä. Samalla lomarahan vaihtamisesta vapaaksi tulee joustavampaa. Myös työaikojen tarkastelujaksoihin ja jaksotyömääräyksiin tulee vähäisiä, lähinnä sovintoesitykseen pohjautuvia muutoksia.

Merkittävä parannus sovintoesitykseen on JUKOn ja JAUn tavoitteleman palkkaohjelman eteneminen yhteiseksi ja pysyväksi tilastohankkeeksi, joka selvittää syitä yksityisen ja kuntasektorin väliseen palkkaeroon ja keinoja sen korjaamiseen.

- Sinnikkäällä vaikuttamistyöllä saimme neuvottelujen kuluessa kunnille ja sairaanhoitopiireille lisärahoituksen valtiolta. Kunta-alan koko henkilöstö joutuu koronan takia koville. Arvostamme sitä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat käyttää valitsemallaan tavalla lisärahaa myös henkilöstöön, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Sopimuksessa on sovittu myös kunnallisen pääsopimuksen jatkamisesta, sopimusalamuutoksista ja maakuntauudistukseen liittyvästä sopimusjärjestelmän valmistelusta.

Sote-sopimus neuvoteltava ensi vuoden elokuun loppuun mennessä
Kunnan kaikki pääsopijajärjestöt neuvottelevat sote-sopimuksen sisällöstä elokuun 2021 loppuun mennessä. Jos neuvotteluissa ei sovita muuta, uudet työehdot tulevat voimaan maakuntauudistuksen myötä 1. tammikuuta 2023.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että pystyimme varmistamaan sote-sopimukseen vaativan asiantuntijatyön ja esimiesten aseman sekä sosiaali- että terveydenhuollossa ja moniammatillisen ketjumme edellyttämässä laajuudessa, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo.

Kuntasopimuksesta neuvottelevat julkisalan neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super ja Tehy) ja KT Kuntatyönantajat.
- Tällä neuvottelukierroksella erityisen sujuvaa oli JUKOn ja JAUn sekä JUKO-liittojen sisäinen koordinaatio, Löfgren kiittää.

Kunta-alan yli 420 000 palkansaajasta joka kolmas on JUKOn sopimusten piirissä. Sopimusneuvotteluja käytiin tammikuun puolivälistä lähtien.

JUKO neuvottelee

JUKO sopii 200 000 akavalaisen korkeakoulutetun virka- ja työehdoista. Työterveyshoitajaliiton jäsenten osalta JUKO neuvottelee kunnissa, valtiolla, Avainta-aloilla ja Työterveyslaitoksella.