Minun työni - Tutustu työterveyshoitaja Susannaan ja hänen työhönsä

20.11.2018

Minun työni -juttusarjassa tutustutaan työterveyshoitajiin ja heidän työhönsä. Esittelyssä on Työterveys Virta Oy:ssä työskentelevä Susanna Väisänen.


Susanna kuvassa oikealla.

Miten sinusta tuli työterveyshoitaja?Mikä sai kiinnostumaan alasta?

Opiskelin Rovaniemellä ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi. Viimeisen harjoittelujakson aikana ison oululaisen yrityksen työterveyshuollossa minulle tuli tunne, että tämä on se minun juttuni, tätä työtä haluan tehdä. Valmistuttuani muutin Ouluun ja aloitin työelämän kaupan alalla. Eräänä päivänä näin lehdessä ilmoituksen työterveyshuollon erikoistumisopinnoista ammattikorkeakoulussa ja päätin hakea siihen. Suoritin erikoistumisopinnot työn ohella valmistuen työterveyshoitajaksi keväällä 2001. Olin jäänyt harjoitteluaikaisen yrityksen työterveyshuollon esimiehen mieleen eikä mennyt kauaa, kun sain ensimmäisen määräaikaisen työsuhteeni. Siitä alkoi urani, jota jatkan innolla eteenpäin.

Kerro lyhyesti jotain itsestäsi

Olen asunut Oulun seudulla vuodesta 1999 lähtien. Sukujuureni ovat syvällä Tornionjokilaaksossa ja ajatusmaailmaltani olenkin lappilainen. Vapaa-ajan ongelmia minulla ei ole, siitä pitävät huolen teini-ikäiset lapsemme harrastuksineen sekä valkea karvapalleromme, maltankoira Nippe. Vapaa-aikana huolehdin omasta liikkumisestani sekä kuskaan lapsia salibandyharjoituksiin. Touhuan erityisesti pojan joukkueen taustajoukoissa.

Kerro meille, missä työskentelet ja mitä työhösi kuuluu?

Olen työskennellyt työterveyshoitajana Työterveys Virta Oy:ssä maaliskuusta 2016 alkaen. Toimin uusien työtekijöiden perehdyttäjänä työterveyshuollon käyttöjärjestelmämme osalta ja  olen ko. järjestelmän tukihenkilö. Lisäksi olen yrityksemme tietosuojavastaava ja mukana kehittämässä sähköistä työterveyskyselyä. Työnkuvani on hyvin vaihteleva, ajoittainen hektinen ja vauhdikas, mutta koen sen olevan minulle juuri sopiva.

Mikä työssäsi on parasta? Mitä haasteita koet työssäsi olevan?

Parasta on työnkuvan vaihtelevuus, haasteellisuus ja oma innostukseni työtä kohtaan. Pidän työstä, jossa on sopivassa suhteessa kiirettä ja säpinää. Pitkä työkokemus tuo varmuutta ja vakautta, mutta myös uuden oppiminen on tarpeellista - työterveyshuoltokin on kehittynyt viime vuosina paljon. Osa palveluista on muuttunut sähköiseksi, joten asiakkaita tapaa vähemmän kuin aiemmin. Työelämässä kaikilla tahtoo olla nykypäivänä kiire, joten asiakkaat ovat toivoneet saavansa digitaalista palvelua. Meillä on käytössä työterveyshoitajan chat, joka on asiakkaille nopea ja toimiva keino saada yhteys työterveyshuollon ammattilaiseen. Pikku hiljaa asiakkaat ovat löytäneet palvelun ja palautteet chatista ovat olleet positiivisia.

Työssä jaksamisen suhteen on tärkeää omistaa huippuihanat ja avuliaat työkaverit. Heidän kanssaan työpäivät sujuvat mukavasti eikä ilman heitä haasteellisista päivistä selviäisikään.

Työn haasteena koen ajanhallinnan, kuten varmaan monet muutkin työterveyshuollon ammattilaiset. Työ on nopeatempoista, asiakkaiden eri huolien ja murheiden kuuntelua ja erilaisissa tilanteissa auttamista. Monipuolinen ja hektinen työnkuvani tuo omat haasteensa työpäivän kulkuun. Valitettavasti aina joskus työpäivät venyvät, mutta yritän ehtiä tehdä työni työajalla.

Mistä haaveilet työurallasi?

Tällä hetkellä koen, että tämä työelämän vaihe on minulle mieleinen ja sopivan haastava. Työpaikallani ollaan vahvasti ajan hengessä mukana sekä työterveyshuollon että digipalveluiden kehittämisessä. Lähitulevaisuudelta toivon, että saan edelleen olla mukana kehittämässä uusia asioita ja pidemmällä aikavälillä mahdollisesti toimia esimiestehtävissä. Tähän minulla on jo valmiina takataskussa ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

Miten haluaisit työtäsi kehittää?

Henkilökohtaisesti kehitettävää löytyy työn sujuvuuden ja hallittavuuden osalta. Uuden vuoden tavoitteeksi voisinkin ottaa työpäiväni suunnittelun vielä toimivammaksi.

Perustyöni lisäksi toimin työpaikkani tietoturvavastaavana, joten haluan kehittää työpaikkamme käytäntöjä vastaamaan toukokuussa 2018 voimaan tullutta EU:n tietosuoja-asetusta. Asetus velvoittaa työterveyshuollon työntekijöitä panostamaan entistä enemmän asiakkaidemme tietosuojaan, sen seurantaan ja riskien arviointiin.

Mitä odotat työterveyshuollon tulevaisuudelta?

Työterveyshuolto on jatkuvassa muutoksessa ja digiaikakausi on kovasti tehnyt tuloaan. Toivon sen auttavan meitä arjen askareissa ja vähentävän hektisyyttä. Meillä töissä on testattu tekoälyn vaikutusta työkykyriskien arvioinnissa. Tekoäly arvioi asiakkaan työkyvyn menettämisen uhkaa ja ilmoittaa siitä hoitaville ammattilaisille.

Toivon, että työterveyshuollon ammattilaiset olisivat edelleen lähellä ihmistä ja työterveyshuolto painottuisi jatkossakin ennaltaehkäisyyn, jotta työikäiset pystyisivät eläkeiän noustessa olemaan työelämässä mahdollisimman pitkään. Jotta pystymme toteuttamaan hyvää ja laadukasta työterveyshuoltoa, tarvitaan sopivassa suhteessa ihmisen kohtaamista ja digitalisaatiota.

Vapaa sana

Työelämän kiireiden keskellä on välillä hyvä hengähtää vaikka luonnon rauhassa, veden äärellä.